VOC-TEST PROJESİ

VOC-TEST PROJESİ

Gıda Sektöründe Yeterliliğe Dayalı Sınav ve Belgelendirme Merkezi Kurulması Projesi

ÖZ GIDA İŞ tarafından hazırlanan; "Gıda Sektöründe Yeterliliğe Dayalı Sınav ve Belgelendirme Merkezi Kurulması Projesi"; "Türkiye'de Mesleki Yeterlilik Kurumunun ve Ulusal Yeterlilik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi-II (UYEP-II)"kapsamında uygun bulunmuştur. Proje çalışmaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ile 01 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilen sözleşme doğrultusunda sürdürülmektedir. ÖZ GIDA İŞ MESYEB, ÖZ GIDA İŞ tarafından, Gıda mesleklerinde yeterliliğe dayalı sınav ve belgelendirmeyi sağlayan yetkilendirilmiş bir kuruluş olma amacıyla kurulmuş olup çalışmalarına başlamıştır.

Projemiz 1 Şubat 2016 itibariyle başlamış olup Gıda Sektöründe Yeterliliğe Dayalı Sınav ve Belgelendirme Merkezi Projesi Açılış Toplantısı 22 Nisan 2016 tarihinde Holiday Inn Ankara otelinde Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Sendikamız Genel Başkanı ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, Tügis Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, Tügis Genel Sekreteri Kaan Sidar, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Prof.Dr. Mustafa Balcı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Daire Başkanı Yaprak Akçay, ÇSGB Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan, Yıldız Holding Grup Başkanı Şener Astan, Yıldız Holding Endüstri İlişkiler ve İdari İşler Direktörü Ahmet İnce, Yıldız Holding İnsan Kaynakları Direktörü Alper Kantar, Örgen Gıda İşletme Müdürü Çağatay Arıkan, Örgen Gıda Kalite Müdürü Türkan Şaşmaz, Ülker Bisküvi Fabrika Direktörü Muhammed Satılmış, İnsan Kaynakları Müdürü Veli Özkorul, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, İşkur Genel Müdürü M.Ali Özkan, Sendikamızın Genel Başkan Yardımcıları ve Şube Başkanlarımız ve Şube Yönetim Kurulu Üyeleri katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Projenin en önemli hedefleri, 4 dal ve 4 seviyede ulusal meslek standartları geliştirmek, daha önce yeterliliği geliştirilmiş 4 mesleğinde dâhil olduğu toplam 8 dalda Sınav ve Belgelendirme Merkezi kurmaktır. Proje nihai hedeflerine ulaşmak için çalışmalar hızlı bir şekilde başlatılmış olup, faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi, projenin başarısı ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla işveren temsilcilerine resmi yazı ve yüzyüze görüşme yoluyla bilgilendirme yapılmıştır. Sebze-Meyve Konservesi Üretim Operatörü, Baharat ve Çeşni Üretim Operatörü, Sos Üretim Operatörü ve Kahvaltılık Tahıl Ürünleri Üretim Operatörü mesleklerinde ulusal meslek standartlarının hazırlanması amacıyla 4 ayrı teknik çalışma grubu kurulmuştur. Teknik çalışma grubu çalışmaları üretim süreçlerinin yerinde incelenmesi ve çalışmalarının daha etkin sürdürülmesi amacıyla İzmir,Istanbul,Bursa ve Çorlu'daki örgütlü bulunduğumuz fabrikalarda gerçekleştirilmiştir. Çalışma gruplarına işletmelerin insan kaynakları ve kalite biriminden temsilciler, operatörler ve proje ekibimiz katılmıştır. Her biri 2-3 gün süren çalışmalarda moderatör tarafından katılımcılara meslek standardı hazırlama eğitimi verilmiş olup, üretim süreçleri gözlemlenmiştir. Üretimde çalışan operatörlerin katkılarıyla da ulusal meslek standartları hazırlanmıştır.

Sendikamız tarafından 2014 yılında yürütülen proje kapsamında hazırlanan Bitkisel Yağ Üretim Operatörü, Çikolata ve Kakaolu Krema Hamuru Üretim Operatörü, Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Üretim Operatörü ve Fırın ve Unlu Mamüller Üretim Operatörü ulusal yeterlilikleri de Sınav ve Belgelendirme Merkezinde akredite edileceğinden, hazırlandığı işletmelerdeki üretim mühendisi ve vardiya şeflerinin katılımı ile sınav soru bankaları hazırlanmaya başlamıştır. Projenin 7.ayında 12 kişilik heyet ile İskoçya'ya çalışma ziyareti düzenlemiştir ve İskoç Yeterlilik Sistemi işleyişi, akreditasyon süreçleri ve ulusal yeterlilik sistemimizle ilgili farklılıklar incelenmiştir.

Geldiğimiz noktada proje kapsamında hazırlanan ulusal meslek standartları kurum ve kuruluşların görüşüne çıkmaya hazır hale getirilmiş olup, üç ulusal yeterliliğimiz de yayımlanmıştır. Aynı zamanda projemiz kapsamında kurulacak Sınav ve Belgelendirme Merkezinin akreditasyon süreci hazırlığı da başlamış bulunmaktadır.

ÖZ GIDA İŞ kendi sektöründe öncü kuruluş olma amacıyla Gıda Sektöründe Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler hazırlamaya 2012 yılı itibariyle başlamıştır. ÖZ GIDA İŞ'in hazırlama faaliyetlerini yürüttüğü

Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler:

1. Bitkisel Yağ Operatörü (Seviye-4)(UMS); 24.07.2015 tarihinde yayınlanmıştır.
2. Fırın ve Unlu Mamuller Üretim Operatörü (Seviye-4)(UMS); 24.07.2015 tarihinde yayınlanmıştır.
3. Çikolata ve Kakaolu Krema Hamuru Üretim Operatörü (Seviye-4)(UMS); 24.07.2015 tarihinde yayınlanmıştır.
4. Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Üretim Operatörü (Seviye-4)(UMS); 24.07.2015 tarihinde yayınlanmıştır.
5. Fırın ve Unlu Mamuller Üretim Operatörü (Seviye-4)(UY); 10.05.2017 tarihinde yayınlanmıştır.
6. Çikolata ve Kakaolu Krema Hamuru Üretim Operatörü (Seviye-4)(UY); 10.05.2017 tarihinde yayınlanmıştır.
7. Çikolata Hamuru İşleme Operatörü (Seviye-4)(UY); 10.05.2017 tarihinde yayınlanmıştır.