Kıdem tazminatını artırmanın yolları
Türkiye’de kıdem tazminatı hesabı şöyle yapılıyor: Çalışılan yıl ile brüt maaş çarpılıyor, bundan sadece Damga Vergisi kesilebiliyor.
Ancak tazminatı artırmanın bazı ince ayrıntıları var ve bunu bilmeyen daha az kıdem tazminatı alıyor.
Çalışılan yılla çarpılan brüt maaşın tespiti sadece kişiye ödenen aylık ücret değil. Buna düzenli olarak alınan tüm paralar ekleniyor. Para olarak ödenmeyen örneğin kıyafet yardımı, bu hesaba katılamıyor. Ama kişiye düzenli olarak bir yol parası ödeniyorsa, bu maaşa ekleniyor. Püf nokta ise bu ödemelerin para ile yapılması ve düzenli olması. Bu ödemeler aylık ya da yıllık olabiliyor. Düzenli de olsa fazla çalışma ücretleri bu hesaba katılamıyor. Tazminat, bordrodaki brüt maaştan hesaplandığından ücreti asgari ücret olarak gösterilen işçi de mağdur oluyor. Burada gerçek maaşı belirtir belgeler önem kazanıyor. Bu şekilde de tazminatı artırmak mümkün.
ŞARTLAR NELER?
Kıdem tazminatı için en az bir yıl o işyerinde çalışmak şart. Bunun dışında kişinin kendi isteği dışında ayrılmış olması gerekiyor. 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar için 15 yıl 3 bin 600 günü doldurup tazminat alma hakkı var. Evlenen kadınlar da bir yıl içinde tazminatını talep edebiliyor.
BUNLARI EKLEYİN ARTIŞ OLSUN
● Yemek yardımı
● Gıda yardım
● Yakacak yardımı
● Eğitim yardımı
● Konut yardımı
● Giyecek yardımı
● Erzak yardımı
● Sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli
● Unvan tazminatı
● Aile yardımı
● Çocuk zammı
● Temettü
● Havlu ve sabun yardımı
● Taşıt yardımı
● Yıpranma tazminatı
● Nitelik zammı
● Sağlık yardımı
● Mali sorumluluk tazminatı
● Bayram harçlığı
● Lojman tahsisi
● Aydınlatma, yakıt, su bedeli
● Teşvik primi
● Devamlı ödenen primler.
Kaynak: YeniŞafak
Yayımlanma Tarihi: 9 Ekim 2017 Pazartesi