Rapor alıp tatile çıkan tazminatsız atılabilir

Rapor alıp tatile çıkan tazminatsız atılabilir

Sık rapor alan çalışan, işten çıkarılabilir. Bu durumda işveren kıdem ve ihbar tazminatını ödemek zorunda. Ancak rapor alarak başka bir işte çalıştığı ya da tatile çıktığı tespit edilen işçi, tazminatından da olabilir...

Okan Güray Bülbül

Yargıtay’ın geçtiğimiz hafta verdiği bir karar oldukça dikkat çekti. Kararda sık sık rapor alan işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesinin Yargıtay tarafından onandığı belirtiliyor. Sık sık rapor alan işçinin işten çıkarılabileceği yönündeki bu karar sağlık sorunları nedeniyle rapor almak zorunda olan işçileri endişelendirdi.

6 HAFTALIK SÜREYE DİKKAT!
İşçi rahatsızlandığında bu durum istirahat etmesini gerektiriyorsa ve doktor da rapor yazmışsa elbette ki bunu engelleyecek bir uygulamaya gidilemez. Ancak sorun işçinin sık sık hastalanması ve rapor almasıdır. Bu durumun işyerinde işleyişi aksatması halinde işçi işinden olabilir. İşçinin sık sık rapor almasının işyerindeki işleyişi bozduğunun işveren tarafından ortaya konulması gerekir. Ancak bu durumda işverenin işçiye kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemesi gerekir. İşçinin sık sık hastalanmasının yanında uzun süreli rapor alması da işinden olmasına neden olabilir. Uzun süreli raporlu işçi rapor süresince işten çıkarılamaz. Ancak raporun süresi, ihbar süresini 6 hafta aşarsa, çalışan işinden olabilir.

KÖTÜYE KULLANAN YANDI
İşçilerin hastalanıp rapor almaları ne kadar normalse, raporu kötü niyetli kullanmaları da o kadar tehlikelidir. İşçinin raporlu olduğu günlerde başka bir işyerinde çalıştığını tespit eden ve somut delillerle ortaya koyan işveren işçisini tazminat ödemeden sadakat borcuna aykırılıktan işten çıkarabilir. Bunun yanında işçinin rapor alıp şehir dışına tatile gittiğini yani kötü niyetli bir rapor kullanımı olduğunu ortaya koyan işveren de tazminatsız olarak çalışanın işine son verebilir.

Asgari ücretli 5 yıllık işçiye 4775 TL ihbar
İş Kanunu’na göre işçilerin ihbar süreleri kıdemlerine göre değişir. 6 aydan az kıdemi olan işçinin ihbar süresi 2 hafta, 6 ay ila bir buçuk yıla kadar kıdemi olan işçinin ihbar süresi 4 hafta, bir buçuk yıl ila 3 yıl arası kıdemi olan işçinin ihbar süresi 6 hafta, üç yıl ve daha fazla kıdemi olan işçinin ihbar süresi ise 8 haftadır. İhbar süresi bir işçinin işten çıkarılmadan önce kendisine bildirim yapılması gereken süreyi ifade eder. İşveren bu sürelere uymazsa ihbar süresi kadar tazminat öder. Bu tazminata da ihbar tazminatı denir. Asgari ücretli 5 yıl kıdemi olan bir işçi için ihbar tazminatı 47752 TL’dir.

Sadece kıdemi alabilir
Uzun süreli rapor alan işçinin iş sözleşmesini fesheden işveren işçiye ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir. Bu nedenle ihbar süresini 6 hafta aşan rapor alan işçi işinden olurken, yalnızca kıdem tazminatını alabilir.

Yargıtay işe iadeyi reddetti
Konuyu gündeme getiren olayda, işten çıkarılan kişi, işe iade davası açmış ve yerel mahkeme işe iade edilmesine karar vermiştir. Yargıtay ise kendisine gelen dosyada işçinin sık sık gereksiz rapor aldığına hükmederek işe iade kararını bozmuştur. Bu karar sonrası işçi işine geri dönememiştir. İşçiye kıdem tazminatının ise ödenmesine karar verilmiştir.

Kaynak: Akşam
 
Yayımlanma Tarihi: 29 Ocak 2019 Salı