İşbaşı eğitiminde önemli değişiklikler var!

İşbaşı eğitiminde önemli değişiklikler var!

Ülkemizde genç ve yeni mezun işsizliğinin yüksekliğine çare olarak düşünülen ve uygulanan İŞKUR işbaşı eğitim programları ile yüzbinlerce gencimiz hem meslek sahibi olmuş hem de iş bulmuştur.

Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK

İŞKUR tarafından meslek edindirme kursları ile işbaşı eğitim programları katılımcılarına zaruri gider ödemesi yapılmakta olup işbaşı eğitim programı katılımcılarına 2017 yılında günlük 54 TL olarak ödenmektedir. Ancak bu yıl için çok sayıda gencimizin faydalanmasını sağlamak amacıyla İŞKUR hem bazı esneklikleri getirmiş hem de İEP programındaki profillere göre ücretlerde bazı değişiklikler yapmıştır. Buna göre, artık son yapılan değişiklikle katılımcı ve kursiyerler arasında ayrıştırma yapılmış ve belirlenen statülere göre farklı tutarlarda ödeme yapılacaktır.

1- İşbaşı Eğitim Programı katılımcılarına ödenen zaruri gider

İşbaşı eğitim programlarında katılımcı zaruri gider ödemelerinde katılımcı gruplarına göre ayrıştırma yapılmış ve zaruri gider işsizlik ödeneği alanlar ve öğrenciler için farklı tutarlarda uygulanmaya başlanmıştır.

Buna göre zaruri gider, işsizlik ödeneği alanlar için %50 (27 TL), öğrenciler için %75 (40,5 TL) oranında ödenecektir.

Ortaöğretim, yükseköğretim, açık öğretim, açık lise, yüksek lisans, doktora vb. eğitime devam tüm katılımcılar öğrenci olarak değerlendirilecek, özel veya devlet kurumu öğrencisi olmak arasında fark olmayacaktır. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki çırak ve aday çıraklar da öğrenci olarak kabul edilecektir. Lise, açık öğretim, açık lise, yüksekokul ve fakültelere kaydı bulunan ancak aktif durumda olmayan (kaydını donduran, devam mecburiyeti olmayan vb.) kişiler ilgili eğitim kurumundan kaydını sildirmediği veya mezun olmadığı sürece öğrenci olarak kabul edilecektir. İlgili eğitim kurumlarından alınan belgelerde “öğrencilik haklarından yararlanamaz” ibaresi olan kişiler de öğrenci kapsamındadır. Katılımcı hem işsizlik ödeneği alıyor hem de öğrenci durumundaysa, işsizlik ödeneği alan katılımcılar için belirlenen tutarda (27 TL) ödeme yapılacaktır.

2- Mesleki eğitim kursiyerlerine ödenen zaruri giderler

Mesleki eğitim kurslarında 1 Mart 2017 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) geçerli olmak üzere açılan, açılacak ve devam eden kurslarda uygulanmak üzere kursiyerlerden sanayi sektöründeki mesleklerde istihdam garantili kursa katılanlara 45 TL, istihdam garantili olup olmadığına bakılmaksızın geleneksel meslekler ile istihdam garantili olarak düzenlenen diğer kurslara katılanlara günlük 35 TL, istihdam garantisiz kurslara katılanlara ise günlük 25 TL ödenecektir.

***

İşbaşı Eğitim Programı'nda 3 aylık işsizlik nasıl uygulanıyor?

2017 yılında uygulanacak olan işbaşı eğitim programlarında katılımcı adayları için program başlama tarihi itibari ile son 3 ay işsiz olma şartı getirilmişti. Ancak katılımcı adaylarının çeşitli sebeplerle birkaç günlük geçici işlerde sigortalı çalışmaları nedeni ile programlara katılmada sorunlar yaşandığı tespit edildiğinden, işbaşı eğitim programına katılmak için gereken ilgili şart “son 3 ay içerisinde adına toplu veya kesintili olarak 10 günden fazla prim yatırılmamış olmak” şeklinde revize edilmiştir.

Türkiye İş Kurumu’nun milli istihdam seferberliği kapsamında işbaşı eğitim programlarından yararlanma kolaylığı sağlayan kararlarına bir yenisi daha eklenmiştir. İşbaşı eğitim programlarından yararlanmak için katılımcılar için öngörülen işsizlik şartında kolaylık sağlayacak yeni değişiklikler yapılmıştır.

Yeni açılacak programlarda geçerli olmak üzere, işbaşı eğitim programlarına katılacak kişilerin program başlama tarihinden önceki son 1 ayda adına uzun vadeli sigorta kollarına ait prim (1 gün bile olsa) yatırılmamış olması gerekmektedir.

İşbaşı eğitim programlarından yararlanma şartlarının bu yönden değerlendirmesi gerekmektedir.

Kaynak: Dünya
Yayımlanma Tarihi: 27 Temmuz 2017 Perşembe