Avrupa'nın unuttuğu mazi: Her dertlerine Osmanlı yetişti...
Avrupa ülkelerinde Türkiye'ye karşı alevlendirilen faşist hamleler her geçen gün etkisini artırırken, tarih kayıtları Avrupa'nın unuttuğu Osmanlı gerçeğini gözler önüne seriyor. Türkiye'ye sırt çevirmeye kalkışan Batı, yüzyıllardır her dertte sığındığı Osmanlı'yı unutuyor. Devlet arşivleri, doğal afetler ve kıtlıklar başta olmak üzere türlü sıkıntılarda Osmanlı padişahlarının nasıl duyarlılık sergilediğinin en net kanıtı.
Yasemin Asan
Sultan II. Abdülhamid, Avrupa'daki kıtlık dönemlerinde ülkelere insani yardım gönderiyordu.
Osmanlı Devleti'ni geçmişte sıkıntılı zamanlarında yanında bulan, bugün de Suriye'den yönelen mülteci akınından Türkiye sayesinde etkilenmeyen Avrupa ülkeleri, Türklere karşı güttüğü ırkçı politikalarıyla yüzyıllardır kurulan bu dostluğu unutturmaya çalışıyor. Üstelik Türk vatandaşlarını şehit eden terör örgütlerine kapılarını sonuna kadar açıyor. Başbakanlık Devlet Arşivler Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı “Osmanlı'dan Günümüze İnsani Diplomasi Cihan-Penah" kitabı, Avrupa'nın yüzünü kızartacak insani diplomasi örnekleriyle dolu. Kanuni Sultan Süleyman'ın Fransa'yı İspanya istilasından kurtaran desteği, İsveç'i, İngiltere'yi, İrlanda'yı kıtlıktan kurtaran buğday yardımları, İngiltere ve Fransa'da selzeden zarar görenlerin yardımına koşması, yine zorlu savaş koşullarında olunmasına rağmen sel felaketi yaşayan Hollanda'nın yaralarını saran para yardımı, Saale Nehri taşkınında Almanya'ya, volkan patlamasında İtalya'ya yapılan yardımlarla Avrupa ülkeleri Osmanlı'yı her zor döneminde yanında bulmuştu.
Avrupa geçmişte açlık, hastalık, doğal afet gibi dönemlerini yaşadı. Avrupa'nın zor dönemlerinde yardım geleneği bulunan Osmanlı her zaman elini uzattı. Avrupa dedelerinin çaresizliğine çare olan Osmanlı Devleti'nin torunları olan Türk Milleti'ne teşekkür etmeleri gerekirken bakanları, milletvekilleri ülkeye almayarak ve Türklere karşı ırkçı söylemlerine devam ediyor.
Avrupa'nın unuttuğu tarih
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni vermeyen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı aracında rehin alarak Rotterdam Konsolosluğu'na girişini engelleyen ve Türklere karşı ırkçı söylemleri olan ülkelere Osmanlı her dönem yardım etmişti. Şimdilerde Avrupa ülkeleri geçmişte Osmanlının zor günde yanlarında olarak kurduğu dostlukları unutturarak Türklere karşı ırkçı bir tutum sergiliyor, Türk bakanları ülkelerine almayacak kadar ileri gidiyor.
Devlet arşivlerinden çıkanlar
Uzun yıllar üç kıtada dünyaya hükmeden Osmanlı Devleti, büyük devlet olma özelliğine adalet ve iyiliksever anlayışı ile ulaştı. Osmanlı Devleti bu hoşgörü anlayışını sadece kendi halkına değil, diğer milletlere ve devlete de gösterdi. Osmanlı Devleti, bugün Türkiye'ye açıktan yaptırım yapmaya başlayan ve Avrupa'da islamofobi ve Türkfobi gibi kavramlarla hoş olmayan uygulamalara imza atan başta Almanya, Avusturya, Hollanda ülkelere muhtelif konularda yardımlar yapmıştı. Avrupa ülkeleri bugün Türk halkına ve Türkiye'ye bu uygulamaları yaparken tarihte, Türk Devleti'nin kendilerine zor zamanlarda yaptığı yardımları unutmuşa benziyor ve unutturmaya çalıştığı gözleniyor. Başbakanlık Devlet Arşivler Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı “Osmanlı'dan Günümüze İnsani Diplomasi Cihan-Penah" kitabında Osmanlı'nın Avrupa ülkelerine yaptığı bazı yardımlar şöyle:
Fransa Kralı'nı esaretten Kânûnî kurtardı
İspanya Kralı ile yaptığı savaşta esir olan Fransa Kralı'nın Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım istemesi üzerine, Sultan Süleyman 1526 yılında kendisine yardım edeceğine dair bir mektup göndermişti.
Böylece, o dönem Osmanlı Devleti'nin desteğini alan Fransa, İspanya istilasından kurtulmuştu.
İsveç'in kıtlık döneminde Osmanlı yetişti
İsveç 1742 yılında Rusya karşısında zor durumda kalmış ve İsveç'in imdadına Osmanlı padişahı Sultan I. Mahmut yetişmişti.
Osmanlı Devleti'nin yardımı üzerine İsveç Kralı, padişahın rızası dışında hareket etmeyeceğini mektubunda belirtmişti.
Yine 1876 yılında İsveç'e kıtlık sebebiyle buğday gönderilmişti.
İngiltere'nin zor zamanında Osmanlı destek oldu
İngiltere'de 19.yüzyılın başlarında vuku bulan ve şiddeti İngiliz halkını büyük sıkıntılara uğratan kıtlık sebebiyle, Osmanlı padişahı III. Selim tarafından İngiltere'ye buğday desteği verilmişti.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti de 1947 yılında İngiltere'de selden zarar görenlere yardım etmişti.
İrlanda'nın mektubu var
Osmanlı Devleti bir başka ada devleti olan İrlanda'ya, çektiği kıtlık sebebiyle 1847 yılında Sultan Abdülmecid'in emriyle yardım göndermişti.
İrlanda ileri gelenleri bunun üzerine padişaha teşekkür mektubu göndermişlerdir.
Fransa'daki selzedeler için emir
Fransa'da 1856 yılında meydana gelen nehir taşkınlarıyla mağdur olan selzedeler için Sultan Abdülmecid harekete geçti.
Sultanın emriyle birlikte Fransız vatandaşlara yardımda bulunuldu.
Almanya için Abdülhamid talimat verdi
Osmanlı Devleti 1891 yılında Almanya'daki Saale Nehri'nin taşmasıyla büyük zarar gören ahaliye, Sultan II. Abdülhamid'in emriyle yardım yapmıştı.
Bunun üzerine Almanya hükümeti, Osmanlı Devletine minnettarlığını belirterek teşekkür etmişti.
Yorgun Hollanda'da para yardımı
Hollanda'da Birinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen sel felaketi nedeniyle de insanlık dersi verildi.
Hollanda'da mağdur olan halka, Osmanlı Devleti'nin zorlu savaş koşullarında olmasına rağmen para yardımlarında bulunuldu.
Osmanlı volkan patlamasında imdada yetişti
Osmanlı Devleti'nin yardım ettiği ülkelerden biri de İtalya.
İtalya'nın Sicilya bölgesinde meydana gelen volkan patlamasında mağdur olanlar için Padişah Sultan II. Abdülhamid'in öncülük ettiği bir yardım kampanyası düzenlenmişti.
En güvenli Osmanlı Devleti
15.yüzyıldan bu yana Osmanlı İmpartorluğu ve Türkiye, etnik, din, mezhep, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin milyonlarca sığınmacıya kucak açtı.
Osmanlı'ya sığınan ilk halklardan biri Musevilerdir. 1942'den itibaren İspanya ve Portekiz'den çıkarılan Museviler, Osmanlı'yı sığınabilecekleri güvenli bir 'liman' olarak gördü.
Kaynak: YeniŞafak
Yayımlanma Tarihi: 27 Temmuz 2017 Perşembe