Tarihi bir anlaşmaya imza attık! Çaykur'da mevsimlik işçiler artık 180 gün çalışacak
Çaykur ile Öz Gıda İş Sendikası arasında imzalanan ek protokol ile Çaykur’da çalışan 9 bin 500 mevsimlik işçinin çalışma süreleri, 120 günden 180 güne yükseldi. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, “Bugün bir anlamda tarihi bir anlaşmaya imza atıyoruz. Bu kampanya dönemiyle beraber Çaykur'da çalışan mevsimlik işçilerimiz artık 180 gün çalışacaklar” dedi.
Çaykur İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde yapılan protokol imza törenine Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Genel Başkan Yardımcımız Tevfik Ali Hançeroğlu, Öz Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, Şube Başan Yardımcısı Habip Çakıroğlu, ÇAYKUR yetkilileri ve basın mensupları katıldı.
“Bugün Tarihi Bir Anlaşmaya İmza Atıyoruz”
İmza protokolünde konuşan Genel Başkanımız Mehmet Şahin, 2007 yılında mevsimlik işçilere verdikleri sözü tuttuklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bugün bir anlamda tarihi bir anlaşmaya imza atıyoruz. Öz Gıda İş Sendikası olarak 2007 yılında başladığımız örgütlenme faaliyetlerimizde o gün arkadaşlarımıza bir söz vermiştik. 5620 sayısı yasada azami süre olarak belirtilen 5 ay 29 güne kadar sizi çalıştırmak hedefimiz olacak demiştik. 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yapılan taşeron, geçici ve mevsimlik işçilerimizi kapsayan devrim niteliğinde bir değişiklik yapıldı. O kapsamda mevsimlik ve geçici işçilerimizin de çalışma süreleri 9 ay 29 güne kadar uzatıldı. Hedefimiz her zaman şuydu; işçi arkadaşlarımıza nasıl daha fazla imkan sağlayabiliriz. Bunu yaparken çayımızı ve Çaykur'umuzu daha güvenli geleceğe taşımak hep birinci önceliğimiz oldu.
Şahin, son yıllarda Çaykur'un yeni hedeflerle vizyonunu genişlettiğini ve yeni yatırımlar yaptığını anlatırken, "Bütün çalışma alanlarımız A'dan Z'ye değiştirildi. İşçiler olarak bizler daha önce görmediğimiz imkanlara kavuştuk." ifadesini kullandı.
Genel Başkanımız Mehmet Şahin, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar aslında birçok hak ve imkanı karşılıklı görüşerek ve anlayış içerisinde elde ettik. Bugün bir anlamda onun taçlandırılmasını sağlayan protokole imza attık. İnşallah bu kampanya dönemiyle beraber Çaykur'da çalışan mevsimlik işçilerimiz 180 gün çalışacaklar. 180 günün üzerinde çalışma imkanları da Çaykur'umuz büyüdükçe, geliştikçe ve imkanlar arttıkça şüphesiz olacaktır. Belki bir gün 9 ay 29 güne de böyle bir protokolle imza atarız. İmzalanan bu protokolün HAK-İŞ Konfederasyonumuza, sendikamıza, ÇAYKUR’a ve işçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
“ÇAYKUR’da Çalışan Mevsimlik İşçilerimiz Bundan Sonra 180 Gün Çalışabilecekler”
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, HAK-İŞ ve Öz Gıda-İş Sendikası ile yaptığımız görüşmeler sonucunda bir ek protokol imzalamaya karar verdik. Bu düzenlediğimiz ek protokol ile ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerimiz bundan sonra 180 gün çalışabileceklerdir. Daha önce 120 gün civarında bir çalışma oluyordu. Bu protokol ile işçilerimize çok önemli bir ek avantajı hep beraber sağlamış oluyoruz. İmzaladığımız protokolün işçilerimize, bölgemize, sendikalarımıza, ülkemize ve ÇAYKUR’umuza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyor, teşekkür ediyorum” dedi.
“Bugün Tarihi Bir Günü Yaşıyoruz”
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Bugün imzaladığımız bu protokol ile tarihi bir günü yaşıyor, tarihe bir not düşüyoruz. ÇAYKUR’un tarihinde ilk kez geçici mevsimlik işçilerin 180 gün çalışmalarını sağlayacak bir noktaya gelmiş olmaktan hem ÇAYKUR adına hem çalışanlar adına hem de ülkem adına büyük bir memnuniyet duyuyorum. 180 günlük çalışma şartlarının oluşturulması ÇAYKUR’daki değişimin ve başarının bir göstergesidir. Bunun için ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun 7 yıllık süreç içerisinde geliştirdiği projeler, özverili çalışmaları, ÇAYKUR’u bir dünya şirketi yapma konusundaki çabaları büyük ölçüde öneme sahiptir” diye konuştu.
Arslan, “Geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin 180 güne çıkarılmasının en büyük mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’a, Bakanlarımıza ve hükümetimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
“ÇAYKUR’un Geleceğe Taşınması İçin Destek Olmaya Çalıştık”
HAK-İŞ’in işçi işveren ilişkilerini rekabet üzerine ya da çatışma üzerine değil, uzlaşma ve dayanışma üzerine inşa etmeye çalıştığını belirten Arslan, “HAK-İŞ olarak ÇAYKUR’un geleceğe taşınması, daha verimli ve daha kaliteli hizmet vermesi ve her yönüyle ÇAYKUR’u Türkiye’nin yıldızı yapacak tüm konularda destek olmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.
“Geçici ve Mevsimlik İşçilerimizin Elde Ettiği Kazanımları Büyük Bir Başarı Olarak Görüyorum”
Arslan, “Geçici ve mevsimlik işçilerimizin elde ettiği bu kazanımları ben büyük bir başarı olarak görüyorum. ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin geleceklerini ÇAYKUR’da görmelerini sağlayacak önemli bir adım attık. Bugün geldiğimiz noktayı çok önemli buluyorum. Bundan sonra bize düşen ÇAYKUR’u birlikte geleceğe taşımaktır. ÇAYKUR’un başarısı için birlikte çalışacağız. Çünkü ÇAYKUR’un başarısı bizim başarımızdır. İmza protokolünde emeği geçen ÇAYKUR Genel Müdürümüz İmdat Sütlüoğlu’na, Öz Gıda-İş Sendikamıza, Kamu İşverenleri Sendikası Genel Sekreterine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından protokol, Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Kamu İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Erhan Polat tarafından imzalandı.
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 27 Mart 2018 Salı