Şeker fabrikalarının özelleştirmesi tartışmasına birinci ağızdan açıklık getirildi. Fabrikaların rant kapısına dönüşmeyeceğini vurgulayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu kuruluşlardaki memur ve işçilerin hakkını korumak için özel hükümler getirdiklerini anlattı. Bakan Ağbal, üretimi düşen fabrikanın Türk Şeker’e geçeceğini belirterek, "Dileyenler diğer kamu kurumlarında 12 ay boyunca çalışabilecek" dedi.
Cahit Saraçoğlu
Daha önce özelleştirmeye çıkılan ancak Danıştay tarafından durdurulan 14 şeker fabrikasının özelleştirmesinde öncekinden farklı şartlar getirildi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Plan Bütçe Komisyon’unda özelleştirilmesi kararlaştırılan 14 şeker fabrikası ile ilgili yaptığı değerlendirmede, özelleştirme kapsamına alınan fabrikalara pancar üretimi yapan kooperatiflerle 3-4 kez toplantı yaptığını anlattı.
‘BİZE VERİN GERİSİNE KARIŞMAYIN’ ANLAYIŞI
Ağbal, “Yerel yatırımcılardan daha fazla katılım gelsin diye geçici teminat tutarlarını aşağı çektik. Ben de istiyorum, kooperatifler, üreteci birlikleri gelsin” diye konuştu. İşçi sendikaları ile toplantı yaptığını kaydeden Ağbal, özelleştirme modellerinden hangisi olabiliri konuştuklarını söyledi. Ancak, gelen önerilerde, ‘anahtarı bize verin gerisine karışmayın’ anlayışının olduğunu söyleyen Ağbal, “Açıkçası 80 milyonun sahibi olduğu şeker fabrikaları için doğru adım değil” dedi. Bu fabrikaların özelleştirmesinde işçi ve üreticilerle, adeta sosyal özelleştirme sözleşmeleri yaptıklarını anlatan Ağbal, şöyle devam etti: “İleriye dönük şeker üretiminin aynen devamını sağlayacak şartnamelere hükümler koyduk.” Ağbal, önceki şeker özeleştirmelerinden farklı olarak bu kez şeker fabrikalarının kurulu alanlarda şeker fabrikalarına ait olup da ihtiyaç olmayan taşınmazların da kesinlikle özeleştirme dışında tuttuklarını anlattı.
ÇALIŞANLAR KORUNACAK
Çalışanların haklarını korumak için özel hükümler getirdiklerini aktaran Ağbal, “O fabrikalarda çalışan memurlar var. Bu kişilerin diledikleri takdirde Türk Şeker’e ait diğer fabrikalarda çalışma imkanları olacak. İsterlerse, tüm özlük haklarını da ödeyerek diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam hakkı getirdik" ifadelerini kullandı. Ayrıca isterlerse yeni yatırımcı ile çalışma hakları olacağını kaydeden Ağbal, şunları söyledi: "Daimi ve geçici işçiler için de koruyucu hükümler getirdik. Emeklilik hakkını elde etmemişse, Türk Şeker’de çalışabilecekler. Dileyenler diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 12 ay boyunca çalışabilecekler. Şu anda şeker fabrikalarında 6 ay çalışabilirken, bu fabrikalardaki işçiler diğer kurum ve kuruluşlara geçmek isterlerse, 12 ay çalışabilecekler. 3 yıl sonra kamuya gelmek istiyorum derse gelebilecek.”
KOTA ANLAŞMASI GEÇERLİ
Ağbal, üreticilerle ilgili de fabrika özelleştikten sonra 5 yıl boyunca Türk Şekerin yaptığı mevcut kota anlaşmalarının da geçerli olacağını belirtti.
Kaynak: YeniŞafak
Yayımlanma Tarihi: 26 Şubat 2018 Pazartesi