Çukutli; 12 Eylül Darbesi, Unutulmayan Kara Bir Gün

Çukutli; 12 Eylül Darbesi, Unutulmayan Kara Bir Gün

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, 12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçmiş olsa da, o dönemin yarattığı tahribatın hala tam anlamıyla onarılabilmiş olmadığını belirtirken, “Öz Gıda İş sendikası olarak, darbenin mirasını reddediyor ve bu karanlık dönemin geride bıraktığı acıları unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz. Demokrasiye olan inancımızı her zamankinden daha güçlü bir şekilde savunuyor, emekçilerin haklarını koruma mücadelesini büyük bir azimle sürdürüyoruz” dedi.

Çukutli, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 44’üncü yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

Sendikamızın Değerli Üyeleri,
Bugün, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık dönemlerinden birinin yıldönümünde, 12 Eylül askeri darbesinin acı izlerini bir kez daha hatırlıyor ve kınıyoruz. Bundan tam 44 yıl önce, halkın iradesini ve demokrasiye olan inancını hiçe sayan bir müdahaleyle, ordunun siyaset sahnesine müdahale ettiği bu kara gün, ülkemizin toplumsal hafızasında derin yaralar açmıştır.

12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen askeri darbe, yalnızca seçilmiş hükümeti alaşağı etmekle kalmamış; işçi sınıfını, sendikal hareketi ve emekçilerin haklarını da büyük bir tehdit altına almıştır. Yüzbinlerce kişi gözaltına alınmış, binlercesi işkenceye maruz kalmış ve on binlerce insan siyasi faaliyetleri nedeniyle mağdur edilmiştir. Sendikalar kapatılmış, emek mücadelesi yasaklanmış ve tüm bir toplum susturulmaya çalışılmıştır. Bu baskıcı ortamda, sendikal haklar ve özgürlükler ortadan kaldırılmış, emekçilerin mücadele araçları ellerinden alınmıştır.

Bu bağlamda, darbeyi sadece bir siyasal rejim değişikliği olarak görmemek gerekir. 12 Eylül darbesi, ülkenin toplumsal dokusuna, işçi sınıfının kazanımlarına ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik ağır bir darbedir. Sendikal faaliyetler baskı altına alınmış, emek hareketi susturulmuş ve emekçilerin hak arayışları sert müdahalelerle engellenmiştir. Türkiye’nin geleceği karartılmış, bir neslin umutları ve hakları ellerinden alınmıştır.
Bugün, 12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçmiş olsa da, o dönemin yarattığı tahribat hala tam anlamıyla onarılabilmiş değildir. Ancak bizler, Öz Gıda İş sendikası olarak, darbenin mirasını reddediyor ve bu karanlık dönemin geride bıraktığı acıları unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz. Demokrasiye olan inancımızı her zamankinden daha güçlü bir şekilde savunuyor, emekçilerin haklarını koruma mücadelesini büyük bir azimle sürdürüyoruz.

12 Eylül’ü kınarken, tüm işçi sınıfını ve demokratik kamuoyunu, demokrasiyi, özgürlükleri ve emek mücadelesini her şart altında savunmaya davet ediyoruz. Bu topraklarda bir daha asla 12 Eylül’ün karanlığının hüküm sürmesine izin vermeyeceğiz.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 12 Eylül 2024 Perşembe