Çukutli, L20 Kapsamında “Kırılgan Bir Dünya Bağlamında Yeni Bir Toplumsal Sözleşme Sunmak” Konulu Oturuma Katıldı

Çukutli, L20 Kapsamında “Kırılgan Bir Dünya Bağlamında Yeni Bir Toplumsal Sözleşme Sunmak” Konulu Oturuma Katıldı

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, 24 Temmuz 2024 tarihinde Brezilya’da düzenlenen L20 zirvesi “Kırılgan Bir Dünya Bağlamında Yeni Toplumsal Sözleşme'nin Hayata Geçirilmesi” konulu oturuma katıldı.

Çukutli, L20 zirvesi esnasında yapılan “Kırılgan bir dünya bağlamında Yeni Toplumsal Sözleşme'nin hayata geçirilmesi, parçalanmış ve kırılgan bir küresel bağlamda adil bir dünya inşa etmek için Yeni Toplumsal Sözleşme'nin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu oturumda, özellikle insana yakışır işler ve sosyal koruma alanlarına odaklanılarak “G20 aracılığıyla Yeni Sosyal Sözleşme'de ilerleme kaydedilmesine yönelik stratejiler ele alınacaktır” konulu panelde konuştu.

“Her Geçen Gün Daha da Kötüye Gidiyor”
Dünyanın üreten gücü emekçiler olarak yeni bir toplumsal sözleşme ve toplumsal dayanışma ruhunu oluşturmaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Çukutli, “Dünyamız gerçekten çok kırılgan bir halde ve bu kırılganlığı gidermek için yeni fikirler, yeni eylemler gerekli. Benzer toplantılarda sürekli şekilde sosyal diyalogdan, kapsayıcılıktan, göç politikalarından ve insan haklarından bahsediyoruz. Lakin, bugün karşıya karşıya bulunduğumuz emek ve insan hakları odağındaki problemler her geçen gün daha da kötüye gidiyor” diye konuştu.

“Filistin’de Bebekler Ölüyorsa, Zenginliğimiz Bize Huzur Getirmeyecektir”
Emekçilerin daha insani şartlarda yaşamaları için çaba sarf ederken, Filistin ve Ukrayna başta olmak üzere dünyanın birçok noktasında insanların savaş ortamında hayatlarını devam ettirmek için açlık ve susuzlukla mücadele ettiğini hatırlatan Çukutli, “Bugün üzerinde durmak istediğim konu; G-20 dışındaki ülkeleri de kapsayacak bir insani yaklaşımı ortaya koyabilme çabasıdır. Filistin’de bebekler bombalar altında katlediliyorsa, bizim burada refah içinde sürdüreceğimiz hayatın bir anlamı kalmıyor. Afrika’da bir çocuk temiz yiyecek ve içeceğe ulaşamıyorsa, biz burada huzur içinde beslenemeyiz. Dünyanın bütün insanlarını bir bedenin parçaları gibi görmediğimiz müddetçe, zenginliğimizin bize huzur getirmeyeceği açıktır” şeklinde konuştu.

Toplantıda göç ve mülteci sorununa da değinen Çukutli, konuşmasında sivil inisiyatifi güçlü şekilde kullanarak, göçe neden olan çatışmaların durdurulması, çatışma bölgelerinde istikrar ve barışın sağlanması için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dünya emekçilerinin birlikte hareket etmesine ve dayanışmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Çukutli, “Bizler sendikal hareketin temsilcileri olarak sahip olduğumuz gücü insanlığın refahı, çalışma hayatının devamlılığı ve yaşanabilir bir dünya için kullanmak zorundayız” hatırlatmasında bulundu.

“Emek ve Üretim En Değerli Sermayedir”
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, emek mücadelesini büyütmenin ve geliştirmenin çabasında olduklarını söyleyen Çukutli, “Emek ve üretimin toplumların en değerli sermayesi olduğuna inanarak, insan onuruna yakışan bir çalışma hayatını oluşturmak için mücadele verdik ve vermeye devam ediyoruz. Kapsayıcı, paylaşımcı, adil ve eşitlikçi bir yaklaşımla emeğin hakkını savunmak; sömürüye, ayrımcılığa, haksızlık ve çatışmaya karşı çıkmak, HAK-İŞ olarak temel ilkemiz olmaya devam edecek” dedi.
 
Toplantıda Genel Başkanımız Halil Çukutli’ye, HAK-İŞ Konfederasyonu Dış İlişkiler Birim Amiri Merita Yıldız eşlik etti.
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 24 Temmuz 2024 Çarşamba