Çukutli, Afyon’da düzenlenen ESK Endüstriyel İlişkiler Kurulu toplantısına katıldı
Et ve Süt Kurumu ile Öz Gıda İş Sendikası arasında Endüstriyel İlişkiler Kurulu koordinasyon toplantısının sekizincisi 5-6 Ocak 2024 tarihlerinde Genel Başkanımız Halil Çukutli'nin katılımıyla Afyon’da düzenlendi.
Et ve Süt Kurumunda çalışan üyelerimizin sıkıntıları ve taleplerinin müzakere edildiği yılın ilk değerlendirme toplantısında, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli'nin yanı sıra Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançeroğlu, TÜHİS Uzmanı Ahmet Sarıkaya, ESK Genel Müdür Yardımcıları Ahmet Kalkan, İbrahim Sarıtosun, Merkez Şube Başkan Yardımcımız İlhan Öztürk, ESK Daire Başkanları, Kombina Müdürleri ve Genel Müdürlük, Sincan, Taşımacılık, Adana, Ağrı, Bingöl, Diyarbakır, Denizli, Erzincan, Erzurum Sakarya, Trabzon, Yozgat ve Van Kombinalarının işyeri sendika temsilcileri yer aldı.
Endüstriyel İlişkiler Kuruluna hitaben yaptığı konuşmasına Sincan Kombinası İşyeri Sendika Temsilcimiz Harun Asrak’ın babasının vefatı dolayısıyla başsağlığı dileğinde bulunarak başlayan Genel Başkanımız Halil Çukutli, Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum dedi.
ESK ile uzun yıllardır omuz omuza çalışıyoruz
Endüstriyel İlişkiler Kurulu toplantılarında hem tarafı olduğumuz işçilerin hem de kurumun beklentilerinin belirlendiğini ifade eden Çukutli, “Uzun yıllara dayanan bir hukukumuz olan Et ve Süt Kurumu ile iş birliğimiz çok sıcak ve yakın bir şekilde devam ediyor. Tüm sorunlarımızı omuz omuza çalışarak birlikte çözüyoruz. Bugün burada yapılacak olan toplantıda var olan, çözüm bekleyen sorunları konuşarak çok rahat bir şekilde çözebileceğimizi biliyorum. Buradan Genel Müdürümüze de bu fırsatı verdiği için teşekkür etmek istiyorum” İfadelerini kullandı.
Enflasyon birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi
Son iki yıl içerisinde ekonomide yaşanan sıkıntılardan dolayı enflasyon sarmalına girdiğimizi belirten Çukutli, ne yazık ki savaşlar ve yaşadığımız büyük deprem, enflasyonla mücadeleyi geciktirdi. Bu da birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Yaptığımız toplu iş sözleşmelerin bir süre sonra anlamını yitirdiğini gördük. Bu nedenle de Kamu ve özel sektörde çalışan işçiler için Kamu Çerçeve Protokolü, imzaladığımız toplu sözleşmeler ve ek protokollerle, enflasyonla mücadele etmeye çalışıyoruz. Gönül isterdi ki enflasyon düşük olsun bizler de hiç ek protokol istemek zorunda kalmayalım ama maalesef enflasyonist ortam buna izin vermiyor” dedi.
Belirlenen Asgari Ücret beklentilerin altında kalmıştır
Asgari ücret konusunda değerlendirmelerde bulunan Çukutli, belirlenen asgari ücretin hayırlı olmasını temenni etti. Çukutli, “Yüzde 49’luk bir artış oranıyla 2024 yılı için net 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücretin, 7 milyon çalışanın enflasyon karşısındaki kayıplarını nispeten telafi etse de arzu ettiğimiz beklentileri karşılamaktan ne yazık ki uzak kalmıştır. Sorunu çözümü için asgari ücretin belirlenmesinde mevcut komisyonun yapısının değişmesini sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’nin Gıda İş Kolundaki en büyük sendikasıyız ama bu bizi sevindirmiyor
Sendikal örgütlülüğün önünde işveren ve mevzuat sorunlarının olduğunu ifade eden Çukutli, “Biz Öz Gıda İş olarak 40 bin üye sayısıyla Türkiye’nin gıda iş kolunun en büyük sendikasıyız ama buna sevinemiyoruz. Bugün sadece gıda iş kolunda çalışan 700 bin işçiyle birlikte toplam 16 milyon işçinin sadece yüzde 14’ü sendikalı. İşçilerin büyük çoğunluğu sendikalı olmak istiyor. Fakat işveren engelini aşamıyor, işveren engeliyle beraber mevzuat engeli de var. Sendikalaşmanın önünün açılması konusunda hem bakanlığımızın hem de işverenlerin desteğine ihtiyacımız var.” dedi.
Kayhan; “Çok uzun zamandır Öz Gıda İş Sendikası ile birlikte yol yürüyoruz”
Konuşmasında, ESK’nın görevi, kuruluş amacı ve faaliyetlerinden bahseden Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, “Kurumun klasik bir kamu zihniyeti ile yönetilmesi uzun vadeli olmayacaktır. Mutlaka kendini çağın gerekliliklerine göre geliştirmesi ve sürdürülebilir yapıda olması lazım. Biz çalışanlar da sürekli kendimizi yenilememiz gerekiyor, aidiyeti yüksek, kuruma, birbirimize ve işimize bağlı olarak çalışmak zorundayız” dedi.
Peygamberimizin “işçinin hakkını alın teri kurumadan verin” sözü daima rehberim oldu diyen Kayhan, “Bu kurum hepimizin kurumu, ben her daim emeğin hakkının verilmesinden yana oldum. Kurumda büyük bir özveri ile görev yapan işçilerimizin her türlü talep ve ihtiyaçlarına samimiyetle yaklaşıyor ve değerlendiriyoruz. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda uzun yıllardır birlikte çalıştığımız sendikamızla her zaman iş birliği içinde hareket ediyoruz. İnşallah bu toplantı hayırlara vesile olur” dedi.
TÜHİS’in misyonu ve gündeme dair bir konuşma yapan TÜHİS uzmanı Ahmet Sarıkaya da toplantının hayırlı olmasını dileyerek teşekkür etti.
"Endüstriyel İlişkiler Kurulu Koordinasyon” Toplantısının İkinci Bölümünde Temsilcilerimizin Talepleri Değerlendirildi
Genel Başkanımız Halil Çukutli, Genel Başkan Yardımcımız Tevfik Ali Hançeroğlu, İşyeri Sendika Temsilcilerimiz ile Et ve Süt Kurumu yetkililerinin bir araya geldiği Endüstriyel İlişkiler Kurulu Koordinasyon toplantısının öğleden sonra yapılan 2. bölümünde; İşyeri sendika temsilcilerimizin tüm talepleri her iki tarafı da tatmin eder düzeyde ele alınarak detaylı şekilde istişare edildi. Yasa ile çerçevesi çizilen maddelerin dışında Et ve Süt Kurumunun da iyi niyetli yaklaşımıyla çözülebilecek tüm maddeler üzerinde mutabakata varıldı. Karşılanabilmesi mümkün olmayan diğer taleplerin de toplu iş sözleşmesi taslak çalışmasına eklenip müzakere edilmesi kararlaştırıldı.
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 5 Ocak 2024 Cuma