Mevsimlik ve Geçici İşçilerin sorunlarının tam çözümünü istiyoruz
Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in 1 Mayıs Haftası Kutlamaları kapsamında sendikamız Öz Gıda-İş’i ziyaret ederek, “Mevsimlik ve Geçici işçilerin Sorunlarının Tam Çözümüne” ilişkin taleplerimizi bir kez daha dile getirdi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız ve Genel Sekreter Eda Güner ile birlikte 1 Mayıs Haftası kapsamında Sendikamızı ziyaret ederek HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Mehmet Şahin ile görüştü. Görüşmede Genel Başkan Yardımcılarımız Tevfik Ali Hançeroğlu ve Sultan Murat Karadağ'da yer aldı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Kurulundan sonra sendikalarımıza ziyaretler yaptığını, Öz Gıda-İş Sendikasını da hem bu kapsamda hem de 1 Mayıs vesilesiyle ziyaret ettiklerini söyledi.
Arslan, “HAK-İŞ olarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarını da yakından biliyor ve tam çözümü için ilgili sendikalarımızla mücadele ediyoruz. Bu sorunu en çok yaşayan sendikalarımızdan biri de Öz Gıda-İş Sendikamız. O nedenle bu konuyu bugün burada dile getirmek istedik” dedi. Mevsimlik işçilerin hizmet akitlerinin mevsim ve kampanya süresi sonunda askıya alındığını, bu sürede işçilerin sosyal güvenlik primlerinin ödenmediğini ifade eden Arslan, “HAK-İŞ olarak, mevsimlik kamu işçilerinin hizmet akitlerinin askıda olduğu sürelerde işsiz sayılmalarının sağlanması ve prim ödeme koşuluna bağlı yararlanamadıkları haklardan faydalanabilmesi için hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesini istiyoruz. Ayrıca, ülkemizdeki ormancılık faaliyetlerinin etkin bir şekilde devam etmesi için geçici işçilerin hizmet sürelerinin 12 aya tamamlanmasını istiyoruz” dedi.
Hak-İş Genel Başkanı Yardımcısı ve Genel Başkanımız Mehmet Şahin de Hak-İş Genel Başkanı Arslan’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Genel Başkanımız Mehmet Şahin yaptığı değerlendirmede, Mevsimlik işçilerin Türkiye’de en fazla haksızlığa uğradığını hatta, taşeron işçi arkadaşlarımızdan bile daha kötü ve daha fazla mağduriyete uğramış kesimi teşkil ettiğini söyledi.
Mevsimlik işçilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini Cumhurbaşkanımıza sunduk
Şahin, “Yaklaşık 14 yıldır Öz Gıda İş Sendikası olarak Hak-İş Konfederasyonumuzla beraber mevsimlik işçi arkadaşlarımızın problemlerini gündeme getiriyoruz ve bunların çözümü için mücadele ediyoruz. Bu 14 yıllık süre zarfında biz bu meseleyi kurum nezdinde, bölgedeki önemli aktörler nezdinde, mecliste milletvekilleri nezdinde, bakanlık nezdinde, hükümet nezdinde ve sayın cumhurbaşkanımızın nezdinde defaatle gündeme getirdik ve kendi çözüm önerilerimizi sunduk” dedi.
Mevsimlik işçilerin yasa ile en fazla 180 gün çalışmaya mahkûm edildiğini ve geri kalan sürede de iş akitlerinin askıya alınmasına rağmen işsiz sayılmadıklarını ifade eden Şahin, “İş akitleri askıya alındığı için çalıştıkları süre boyunca kendilerinden işsizlik fonuna kesinti yapılmasına rağmen çalışmadıkları sürede işsizlik ödeneğinden bir tek kuruş bile yararlanamamaktadır. Neredeyse ömür boyu çalışsalar bile prim gün sayısını tamamlayamadıkları için emekli de olamamaktadırlar. Dolayısıyla geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanımız nezdinde bir girişimde bulunduk. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve yönetimimizle beraber bu meseleyi tekrar gündeme getirdik ve çözüm önerilerimizi sunduk” diye konuştu.
Nihai hedefimiz mevsimlik çalışanların kamuda kadro alması
Şahin, “çözüm önerilerimiz basit. Birinci etapta biz 4447 sayılı yasada bir değişikliğe gidilerek bu arkadaşlarımızın iş akitlerini askıya alındığı sürelerde işsiz sayılmalarının önünün açılmasını istiyoruz. Sonra 3 yılda 600 gün prim ödeme zorunluluğunun da 450 güne çekilmesini istiyoruz. Bir diğeri bu arkadaşlarımızın kamuda kurumların elverdiği ölçüde çalışma sürelerinin uzatılmasını istiyoruz. Hak-İş’in ve sendikamızın mücadelesi ile Çaykur da ki işçi arkadaşlarımızı biz 180 gün çalıştırabiliyoruz. Kurumlar isterse ve ihtiyaç olursa KHK ile 9 ay 29 güne kadar arkadaşlarımız çalışabilir. Ama çay sektöründe maalesef henüz bu imkândan uzağız. Dolayısıyla ikinci beklentimiz bu arkadaşlarımızın 180 gün olan çalışma sürelerinin KHK ile belirtilen üst limit kadar 9 ay 29 gün çalıştırılma imkanlarının sağlanmasını talep ediyoruz. Bir diğeri de işsizlik fonundan imkân sağlanarak bu arkadaşlarımızın çalışmadıkları sürelerdeki primlerinin ödenerek emekli olabilmelerinin önünün açılması lazım. Bütün bunlar gerçekleştikten sonra tabi ki nihai hedefimiz kurumlarımızın imkanlarının elverdiği ölçüde bu arkadaşlarımızın diğer işçi arkadaşlarımız gibi kamuda kadroya kavuşmalarıdır. İnşallah bu mücadelelerin neticesinde bu hedeflerimize hep birlikte ulaşmış oluruz” ifadesinde bulundu.
KİT’lerde kadro alamayan işçilerimiz için mücadelemizi sürdürüyoruz
Kamuda taşeronların kadroya geçişi esnasında bundan faydalanamayan bir kısım çalışanların olduğunu da hatırlatan Şahin, “Sendikamız gıda iş kolunda Kamu İktisadi Teşekküllerinde çalışan bu arkadaşlarımın yoğun bir şekilde örgütlenmesini devam ettirmekte ve bu arkadaşlarımızın da kadroya kavuşabilmeleri için konfederasyonumuzla beraber çalışmayı yürütmekte ve bu konuyu gündeme getirmektedir.
Bu vesile ile 2021 yılı yaş çay kampanyasının bölgemize, ülkemize, kurumumuza ve işçi arkadaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Salgın günlerinde gıda işçileri sağlık işçilerinden sonra çalışmasını hiç aksatmadan fedakarlıkla elini taşın altına koyan sektörlerin başında geliyor. Dolayısıyla biz sağlık çalışanları başta olmak üzere gıda çalışanlarını ve yine bu salgın günlerinde çalışmak zorunda olan bütün işçi arkadaşlarımızı tebrik ediyor, alınlarından öpüyoruz. Sendikamız ve konfederasyonumuz olarak bütün imkanlarımızla onların yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz” dedi.
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 28 Nisan 2021 Çarşamba