HAK-İŞ, ONURLU MÜCADELESİNDE 42. YAŞINI KUTLADI

HAK-İŞ, ONURLU MÜCADELESİNDE 42. YAŞINI KUTLADI

Konfederasyonumuz HAK-İŞ'in 42. Kuruluş Yıldönümü ve Genişletilmiş Başkanlar kurulu toplantısı HAK-İŞ Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, HAK-İŞ Yönetim Kurulu ve Hak-İş’e bağlı 22 sendikanın başkan ve yöneticilerinin katılımıyla 20 Ekim 2017 tarihinde HAK-İŞ Genel Merkezinde gerçekleştirildi. 

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, konuşmasında HAK-İŞ'in 42 yıllık tarihine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 

“Gururluyuz, Onurluyuz ve Her Zamankinden Daha Mutluyuz”

Arslan, şu açıklamalara yer verdi:

“Bugün konfederasyonumuz HAK-İŞ olarak çok gururluyuz, onurluyuz ve her zamankinden daha mutluyuz. Gelecekteki inşa sürecinin heyecanını yaşamaktayız. Bundan 42 yıl önce bir grup dava adamının yola çıkarak oluşturduğu sendikalarımızın bir araya gelerek kurduğu HAK-İŞ, dünden daha güçlü, kendinden daha çok emin, kendine daha çok güvenen, geleceğine umutla bakan, önemli bir tarihi noktada bulunmaktadır. 
Bütün kurucularımızı bugün bir kez daha saygıyla, minnetle ve şükranla selamlıyorum. Kaybettiklerimize Allahtan rahmet, hayatta olanlara uzun ömürler diliyorum. 

HAK-İŞ kurulduğu günden bu yana mücadeleyle zorluklara karşı direnerek bugünlere gelmiştir. Kuruluşumuzu henüz tamamlayamadan 1980 darbesiyle karşılaştık. Bu yıllarda büyük acılar çektik. Konfederasyonumuzun faaliyetleri durduruldu, toplu sözleşmelerimiz askıya alındı. Yöneticilerimiz hakkında soruşturma başlatıldı. O yıllarda sendikalarımızın tamamı kapatıldı. O dönemde bu kuruluşa sahip çıkan bütün dava arkadaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.”

“İnançla, Azimle, Kararlılıkla ve Umutla Yola Devam Ettik”
Arslan, “Toplu sözleşme yapamayan, sendikal faaliyeti yasaklanan, ekonomik yönden her türlü baskı altında tutulan bir örgütün ayakta kalmasının tek bir anlamı vardı; O da inançla, azimle, kararlılıkla ve umutla yola devam etmek. Bu mücadeleyi o günlerden bugünlere taşıma konusundaki fedakarlık sahiplerine buradan selam olsun” diye konuştu.

“HAK-İŞ Bütün Dünya Emekçileri İçin Önemlidir”
HAK-İŞ’in bütün dünya emekçileri için önemli bir örgüt olduğuna dikkati çeken Arslan, “HAK-İŞ, uluslararası sendikal alanda kurduğu kurumsal ilişkiler ve geliştirdiği politikalarla öne çıkmış, önemli bir partner konumuna yükselmiştir. HAK-İŞ, ETUC ve ITUC’un önemli bir partneridir. Bazı ülkelerde emek hareketleri HAK-İŞ’i model almaktadır. Diğer taraftan HAK-İŞ, sıkıntıya düşmüş emek örgütlerinin de sığınma merkezi olmuştur. Bu yüzden Gazze’deyiz, Moritanya’dayız, Pakistan’dayız. Çünkü biz coğrafyaya ve milliyete bakmadan, nerede bir mağdur varsa onun yanında yer almayı ilke edindik. Bütün mazlumların bizden alacağı olduğunu düşünüyoruz. Bu bizim genel kurul kararımızdır” sözlerini kullandı.

“Anayasa Konusundaki En Kapsamlı Çalışmayı HAK-İŞ Yaptı”
1993 yılında Türkiye’de 1980 darbesi sonrasında yapılan en kapsamlı anayasa kurultayını HAK-İŞ’in gerçekleştirdiğini anlatan Arslan, “Burada toplumun bütün kesimlerini bir araya getirdik. Bu kurultay sonucunda Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu sonucunu ortaya çıkardık. Türkiye anayasa konusundaki en kapsamlı çalışmayı HAK-İŞ’le yapmış oldu” açıklamasında bulundu.

“HAK-İŞ Sıradan Bir Örgüt Değildir”
Arslan, “HAK-İŞ sıradan bir örgüt değildir. Çünkü HAK-İŞ bir davayı temsil ediyor. Bu dava ki kökü ezelde ve değişmez, pörsümez bir gerçeğin davasıdır.  HAK-İŞ’li olmanın hem ayrıcalığı hem de büyük bir sorumluluğu vardır” şeklinde konuştu.

“Taşeron İşçiler Kamuda İstihdam Edilmeli”
Arslan geçici, mevsimlik işçiler ve taşeron işçiler konusunda şu açıklamalarda bulundu; “Geçici ve mevsimlik işçilerimizin sorunlarını çözecek, onları kadrolu işçi yapacak en azından işyerinin ihtiyaçlarının dikkate alınarak çalıştırılmalarının sağlanacağı bir düzenlemeyi talep ediyoruz.

1990’lı yıllardan itibaren şirazeden çıkmış olan kamuda taşeron işçi uygulamalarının artık sürdürülmesinin imkanı ortadan kalkmıştır. HAK-İŞ olarak biz taşeron işçilerin kamu işçisi olarak, kamuda kadrolu işçi olarak istihdam edilmesi talebimizi her fırsatta yineliyoruz. Kamunun en temel hizmetlerini yerine getiren taşeron şirketlerde çalışan arkadaşlarımızın kamuda kadrolu işçi olarak çalışabilmeleri en doğal haklarıdır. Bu konuda HAK-İŞ kararlılığını her zaman açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur.”

“15 Temmuzda Demokrasimize Sahip Çıkmak İçin Meydanlardaydık”
HAK-İŞ’in 15 Temmuz Türkiye’yi işgal ve darbe girişiminde sorumlu davranarak, ülkesi, demokrasisi, temel hakları, milletin geleceği ve devletin bekası için meydanlarda olduğunu vurgulayan Arslan, “15 Temmuz gecesi şehitlerimiz, gazilerimiz ve topyekûn üyelerimizle demokrasiden yana tavır aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘sokaklara çıkın’ çağrısından önce HAK-İŞ’liler, yönetim kurulu üyelerimiz sokaklardaydı ve hep birlikte demokrasimize sahip çıktık. O gece 250 tane evladımız şehit oldu. 2 binden fazla evladımız yaralanarak gazi oldu. Bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Gazilerimize Allahtan şifalar diliyoruz” dedi.

HAK-İŞ’in 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumunda da taraf olduğunu anımsatan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan sözlerine şu şekilde devam etti; “Bazı örgütlerin açıklama yapmaya bile cesaret gösteremediği, utangaç tavırla sokaklarda göremediğimiz o süreçte biz HAK-İŞ Başkanlar Kurulumuzda oy birliğiyle aldığımız destek kararıyla meydanlardaydık. Bu süreçte 40 günde 50 toplantıyı gerçekleştirerek üyelerimizle sahici toplantılar yaptık. Gittiğimiz illerde bütün üyelerimizi salonlara davet ettik ve onlarla buluşarak referandumda neden ‘evet’ dediğimizi anlattık. İnanıyorum ki HAK-İŞ gibi sivil toplum örgütlerinin alanlardaki kararlı duruşu referandumda halkımızın ‘evet’ oyu kullanmasına çok önemli katkılar yapmıştır.”

“1 Mayıs Kutlamalarına Yeni Bir Yaklaşım Getirdik”
HAK-İŞ’in 1 Mayıs kutlamalarına yeni bir nefes, yeni bir yaklaşım, yeni bir anlayış getirdiğine işaret eden Arslan, “Biz HAK-İŞ olarak Türkiye’nin her yerinde birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutlamayı ve gittiğimiz her ilde o ilde yaşayan insanlarla kucaklaşarak bulunduğumuz ilden dünyaya ve ülkemize mesajlar verme geleneğini başlattık. Bunun sonucunda da olumlu geri dönüşler aldık. 1 Mayısta meydanların bizatihi emekçilerin meydanı olduğunu herkese gösterdik” diye konuştu.

“2016 Yılında HAK-İŞ Türkiye Rekoru Kırmıştır”
2016 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde 8 bin emekçi kadın katılımıyla HAK-İŞ’in kadınlar günü kutlamasında Türkiye rekoru kırdığını anlatan Arslan, “Türkiye’nin pek çok ilinden otobüslere binip dünya kadınlar gününde dayanışmalarını göstermek isteyen kadınların yarısı salonumuza sığamamıştır. Salona giren emekçi kadınlarımızın heyecanı, HAK-İŞ’ten beklentileri, HAK-İŞ davasına sahip olmaları, HAK-İŞ’in kadın konusundaki samimiyetini hep beraber görüp o coşkuyu birlikte yaşamaları bizi son derece memnun etmiştir. 

2017 yılında da İstanbul’da HAK-İŞ tarafından gerçekleştirilen Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleştirilen büyük bir organizasyona 5 bin civarındaki kadın emekçimiz katılarak salonu hınca hınç doldurmuştur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Hakiş


Yayımlanma Tarihi: 23 Ekim 2017 Pazartesi