Hançeroğlu Türkiye Gazetesine Mevsimlik İşçilerle ilgili bir röportaj verdi
Genel Başkan Yardımcımız Tevfik Ali Hançeroğlu Çaykur’da çalışan Mevsimlik işçilerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili Türkiye Gazetesi Muhabiri Sefa Bilgitekin’in sorularını yanıtladı iş o röportaj…
7-8 AY İŞSİZLER AMA ‘ÇALIŞIYOR’ GÖZÜYLE BAKILIYOR
4-5 aylık maaşlarıyla kalan primlerini ödüyorlar
Türkiye’nin en büyük çay üreticisi konumundaki ÇAYKUR’da mevsimlik işçiler, çalışma sürelerinde yaşanan sorunların çözülmesini bekliyor.
ÇAYKUR işçilerinin yaşadığı sıkıntıları gazetemize değerlendiren, yetkili sendika konumundaki Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançeroğlu, sorunun yeni olmadığını, 80 yıllık bir süreç olduğunu belirterek, “Sezonluk çalışma olduğu için orada çalışanlar, sezon dönemi hariç kalan aylarda herhangi bir işte çalışamıyor. Çalıştıkları süre ise kısıtlı. Bu işçiler 2018’e kadar 4 ay çalışırken, imzalamış olduğumuz protokol sayesinde en az 6 ay çalışır duruma getirdik. Ancak sezonluk iş olduğundan dolayı, işsiz kaldıkları süre içerisinde ‘işsiz’ sayılmıyorlar. İŞKUR’un verdiği işsizlik maaşı gibi haklardan yararlanamıyorlar. Bu sorunun giderilmesi için hükümet empati yaparak, çözüm bulmalı” dedi.
“‘İŞİNİZ VAR’ DENİLEREK İŞE ALMIYORLAR
Mevsimlik işçilerin 4-5 ay çalışıp, kalan ayları işsiz geçirmelerine rağmen bir yere iş başvurusu yaptıklarında SGK kayıtlarına bakıldığına vurgu yapan Hançeroğlu, iş arayanlara ‘sizin zaten işiniz var’ denildiğini ve iş başvurularının yok sayıldığını kaydetti. İşçilerin SGK primlerini kendilerinin yatırdığını da ifade eden Hançeroğlu, “Kısa sürede almış oldukları maaşlarla, kalan SGK primlerini yatırıyorlar. Çalışanların bir yılda cebine kalan para çalıştığı sürenin yarısı dahi olmuyor” diye konuştu.
“YÜZDE 55’İ ASGARİ ÜCRET ALIYOR”
ÇAYKUR’da yaşanan çalışma sorunun sadece bir ilde yaşanmadığını ve yapılacak düzenlemelerle bölgenin göç sorununda çözüleceğine de dikkat çeken Hançeroğlu şöyle devam etti: “Çaykur işçilerinin sorunları sadece Rize’de yaşanmıyor. Giresun’da 1, Trabzon’da 9 ve Artvin’de de 4 olmak üzere toplamda 30’a yakın fabrika var. ÇAYKUR işçisinin sorunlarının mutlaka masaya yatırılıp, çözülmesi gerekiyor. Türkiye’de ihtiyaçlar farklılaştı. Hali hazırda çalışan işçilerin yüzde 55’i asgari ücret alıyor. Bu herkesin ayıbı. Herkes gibi bu işçiler de ev kirası, elektrik ve su faturası ödüyor. Bu imkânlarla insanların hayatlarını nasıl devam ettirebilecek? Eğer o bölgeye sahip çıkılırsa, en fazla göç veren bölge konumunda olan Doğu Karadeniz’i bundan kurtarırız. Sendika olarak sürekli hükümetle görüşme halindeyiz. Süreç içerisinde ciddi kazanımlar elde ettik ancak hâlâ yeterli değil. O insanları orada tutmalıyız. İmkânlar dâhilinde mutlaka bu konunun masaya yatırılıp, çözüm odaklı çalışmalar yapılmalı" ifadelerini kullandı.
Röportajın Türkiye Gazetesi Web Sitesindeki Linki
https://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/635190.aspx
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 8 Temmuz 2019 Pazartesi