Eksperler Çalıştayının 8. Çaykur Araklı Çay Fabrikasında Gerçekleştirildi
Öz Gıda-İş Sendikası D. Karadeniz Rize Şube Başkanlığının organize ettiği Eksperler Çalıştayının 8. Çaykur Araklı Çay Fabrikasında, Araklı ve Sürmene Fabrikaları alım yeri personelleriyle gerçekleştirildi.
Toplantıya Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Süleyman Pınarbaşı, Çaykur Araklı Çay Fabrikası Müdürü Fahrettin Çebi, Müdür Yrd. Yaşar Kalyoncu, Çaykur Sürmene Çay Fabrikası Müdür Yrd. Burhanettin Ak ve Fabrikaların Tarım Kısım Müdürleri, D. Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, Şube Başkan Yardımcılarımız Orhan Topaloğlu, Necdet Hacıosmanoğlu, Şube Denetleme Kurulu Üyemiz ve Araklı Çay Fabrikası Temsilcimiz Mustafa Çebi, Şube Kadın Komitesi Başkanı Dilek Kansız, Çaykur Araklı ve Sürmen Çay Fabrikası temsilcilerimiz ve alımyeri personelleri katıldı.
Yabancı işçiler çayı derin toplamaktadır
Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim: “Çay bizim ve bölgemizin olmazsa olmazıdır. Çayımız her geçen yıl daha da kötüye gitmektedir. Çayın kalitesi bahçede başlamaktadır. Kalitenin bozulmasında birçok faktör olmakla birlikte, en büyük faktör yabancı işçilerin çayı derin toplamasıdır. Hepimiz hem üretici, hem çalışan, hem de tüketiciyiz. Böyle iç içe geçmiş başka bir sektörde bulunmamaktadır” dedi.
Randevulu Sistemi Haftada En Az 3 Güne Çıkaracağız
Çayın bahçeden ilk geldiği ve kabul edildiği yer alım yerleri olduğu için alım yeri personellerine büyük görev düşeceğinin altını çizen Alim, “fabrika Müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, kısım müdürlerimiz ve işletmedeki tüm arkadaşlarımızda devamlı alım yerlerini gezecek. Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak, çayımızın yaşaması adına bu yıl yeni bir sayfa açmak zorundayız. Kurumumuzun tüm kademeleri ile birlikte bu işi İnşallah başaracağız. Bu yıl randevu sisteminde de değişikliğe giderek, randevuyu haftada en az üç güne çıkaracağız” şeklinde konuştu.
Yeni bir başlangıç yapmak durumundayız
Çayımızın kalitesinin giderek düştüğünü, çay olmadığı zaman bizim de çalışacak ve sendikacılık yapacak bir yerimizin olmayacağını söyleyen D. Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ: “Çayımızın kalitesinin giderek bozulduğu hepimizin malumudur. Üretici ile ilk muhatap olan alım yeri personeli olduğu için zor ve önemli bir görevi yürütmektedir. Bu gidişata dur demek için, Genel Müdürümüzün de ifade ettiği gibi yeni bir başlangıç yapmak durumundayız. Bu konuda üreticilerin de önceden bilgilendirilmesi açısından eksperlerimizin 15-20 gün önceden işe alınarak alım yerlerinde görevlendirilmesi noktasında Genel Müdürümüzle görüşmelerimiz oldu. Kesinleşmemekle birlikte Genel Müdürümüz bu talebimize olumlu bakmaktadır.
İlk defa TİS’e alım yeri personellerinin yol parasını iki kata çıkaran madde koydurduk
Çay eksperleri ve alım yeri ekipleri ile ilgili güzel düşünce ve planlarının olduğunu belirten Karadağ: “Bu yıl sözleşme yılımız. Biz Çaykur çalışanları olarak elimizi taşın altına koyup gerekli adımları atacağız. Tabi bizimde Çaykur’dan tüm çalışanlarımızın olduğu gibi, alımyeri personellerimiz çalışma koşulları ve sosyal hakları konusunda taleplerimiz olacak. Sendikamız döneminde ilk defa alım yeri personellerine yol parasını iki kata çıkaran madde koydurduk ve daha iyi hale gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Alım yeri şartlarının yetersiz olduğu hepimizin malumudur. Bu konuda da Genel Müdür beyle devamlı görüşüyoruz ve olumlu görüşler var.
Geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarımızın 180 gün çalıştırılması ile ilgili protokol imzaladık. Bu gelişmeler olurken tabi bunun altında bazı eksikler olabilir. Bunda da değinecek olursak sendikacılığın Çaykura geldiği günden bu yana yani 50 yıldır olan maddeler vardır. Bu yıl yapacağımız sözleşme görüşmelerinde belli oranda cezanın muaf tutulması için önerimiz olacak. Yaptığımız bu çalıştayın alımyeri personellerimize ve Çaykur’a açısından hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 18 Şubat 2019 Pazartesi