Çaykur 2. Eksperler Çalıştayı gerçekleştirildi
Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanlığımızın düzenlediği Eksperler Çalıştayı’nın ikincisini Çaykur Eskipazar Çay Fabrikasında Eskipazar ve Of Çay Fabrikaları alımyeri personelleri ile gerçekleştirildi.
2. Eksperler Çalıştayı’na katılan Eskipazar Çay Fabrikası Müdürü Mehmet Boşluk yaptığı konuşmada” Çayın sorunlarını, sizin sorunlarınızı konuşmak için toplandık. Çaykur’dan ekmek yiyoruz. İşçi tarafı olarak sendika ve siz, işveren tarafı olarak da Genel Müdürlük olarak hep birlikte çayın ve sizin sorunlarınızı masaya yatırarak, konuşmak ve çözüm üretmek için bir araya geldik. Çay ve çay sektörünün sıkıntıları var” dedi ve bu sıkıntıları gidermek için kalitenin arttırılması adına bu yıl mantalite değişikliğine gidileceğini vurguladı.
“Çaykur’un yaşaması için çayın kaliteli üretilmesi gerekir”
Of Çay Fabrikası Müdürü Ahmet Ersin Öztürk; ”Çaykur’un yaşaması için çayın kaliteli üretmemiz gerekmektedir. Kaliteli üretim yapmamız için de hammaddeyi kaliteli almamız gerekmektedir. Bu konuda vatandaşımızla yüz yüze kalan eksper arkadaşlarımız olduğu için zor ve ağır bir göreviniz var. Kurumumuzun devamlılığının sağlanması için çayı kaliteli almaktan başka çaremiz yoktur. Gürcistan örneğinde olduğu gibi sektörün bitmesini istemiyorsak kaliteye yönelmemiz gerekiyor. Sizden ricamız görevinizi daha titiz şekilde yerine getirmenizdir. Bizde size elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.
“Geçim kaynağımız olan çayın yaşaması için Çaykur’a ihtiyacımız vardır”
Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, “çay bizim geçim kaynağımızdır. Çayın yöremiz için ehemmiyetini hepimiz biliyoruz ama gördüğümüz bir gerçek de vardır ki çayımızın kalitesi bozulmaktadır. Çayı sadece Çaykur olarak düşünmemek gerekmektedir. Geçim kaynağımız olan çayın yaşaması için Çaykur’a ihtiyacımız vardır. Üretici ile diyalog halinde olan kişiler de alım yeri personelidir. Çayın kalitesinin bozulması sadece eksperlerin çay alım şeklinden kaynaklanmamaktadır. Bu konuda birçok değişik etken vardır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de yabancı işçilerin çayı toplama şeklidir. Kalite ilk olarak tarla da başlamaktadır. Çayın ilk geldiği ve kabul edildiği yer alımyeri olduğu için alımyeri personeline bu konuda zor ve önemli görev düşmektedir. Çay bizim ortak noktamızdır. Sizlerin temsilci olarak biz sendika, diğer tarafta Genel Müdürlük olarak çay için elimizi taşın altına sokmamız gerekiyor. Geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarımızın 180 gün çalıştırılması ile ilgili protokol imzaladık. Bu gelişmeler olurken tabi bunun altında bazı eksikler olabilir. Cezalar ile ilgili olan bu maddelerin tamamı 50 yıldır Çaykur da olan maddelerdir.
Önceki yıllarda eksperler çay sezonunun bitimine kadar çalıştığı ve adam ayı gün sayısı yeterli olduğu için bunlar daha önce devreye koyulmamıştı. Bu yıl yapacağımız sözleşme görüşmelerinde belli oranda cezanın muaf tutulması için önerimiz olacak. Yine eksperleri kapsayan maddeler ile ilgili bazı taleplerimiz olacak. Genel Müdür beyle devamlı görüşüyoruz, eksperlerimiz ve alımyeri ekiplerimiz ile ilgili güzel düşünce ve planlarımız var. Üyelerimiz olarak sözleşmedeki şartları çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bu yıl yapacağımız toplu iş sözleşmesi için taslak çalışmamız devam etmektedir. Tüm fabrika temsilcilerimize dosyalar dağıtılmış olup, sözleşme ile ilgili görüş ve taleplerinizi ileterek taslak çalışmamıza katkı sağlamanızı istiyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından çalıştaya geçilerek karşılıklı görüş alışverişlerinin bulunulduğu verimli bir toplantı gerçekleştirildi.
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 29 Ocak 2019 Salı