CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'ndan Hak-İş'e ziyaret
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i ziyaret ederek Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve HAK-İŞ Yönetim Kurulu üyeleri ile biraraya geldi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Aralık 2018 tarihinde Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i ziyaret ederek, Hak İş Yönetim Kurulu Üyeleri ile kahvaltıda biraraya geldi. Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ile HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Şahin, Mustafa Toruntay ve Cengiz Gül ile Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti eşlik etti. Arslan ve Kılıçdaroğlu, kahvaltının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile “işçi sofrasında” kahvaltı ettiklerini belirterek, karşılıklı sohbet etme imkanı bulduklarını söyledi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyeti HAK-İŞ’te ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Arslan, böyle bir ziyaretin çalışma hayatı, çalışanlar ve sendikal hareket için hayırlı olması dileğinde bulundu. Arslan, asgari ücretten, kayıtdışı ekonomiye, işsizlikten işsizlik sigortası fonu ve ekonomik gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
“Arzu Ettiğimiz Asgari Ücreti Gerçekleştirmeyi Umuyoruz”
Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına devam ettiğini anımsatarak, “HAK-İŞ olarak öncelikli olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına itirazımız var. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun daha katılımcı, daha çoğulcu, toplumun özellikle de çalışanların, işçilerin bütün kesimlerle temsil edildiği demokratik ve işçilerin ağırlıklı olduğu bir komisyon haline dönüştürülmesini arzu ediyoruz” dedi. Arslan, komisyonun yapısında bu dönüşüm sağlanmadan, arzu ettiğimiz asgari ücreti elde etme imkanının söz konusu olmadığını söyledi. Arslan, Asgari Ücret Komisyonu’nun yapısına yaptığı bütün eleştirilerle birlikte, gerçekleşen enflasyon rakamlarının üzerinde ve toplumun beklentilerinin karşılayacak bir düzeyde belirlenmesi gerektiğini söyledi. Arslan, “İşçi temsilcilerine de buradan başarılar diliyoruz. Arzu ettiğimiz asgari ücreti gerçekleştirmeyi umuyor, bekliyor ve istiyoruz” dedi.
“Örgütlenmenin Önündeki Engellerin Kaldırılması Lazım”
Arslan, 2012 yılında yüzde 8’lerde olan sendikal örgütlenme oranının bugün yüzde 12.8 düzeyinde bulunduğunu belirterek, “15 milyon 600 bin kayıtlı çalışanımızın olduğu bir ülkede 1 milyon 900 bin kayıtlı işçinin sendikalı olması gerçekten bizim ülkemize ve demokrasimize yakışmıyor. Bunun ortadan kaldırılması için örgütlülüğün önündeki engellerin kaldırılması lazım” dedi. Arslan, sendikal örgütlenmenin hem kayıtdışı istihdam ile mücadelede hem de iş kazalarının önlenmesi konusunda önemli bir enstrüman olduğunu ifade etti.
İşsizlik sigortasından yararlanma konusunda önemli düzenlemeler yapıldığını ancak bununla birlikte miktarının da artırılmasının önemine değinen Arslan, “Bunların hepsi karşılandığı zaman işsizlik sigortasındaki işsizlik ödenekleri bir anlam ifade ediyor” dedi.
“IMF Demek İşsizlik Demek”
Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntıların ardından bazı çevrelerin Türkiye’nin yeniden IMF ile bir stand-by anlaşması girişimlerinin başlaması yönünde telkinlerde bulunduğunu anımsatan Arslan, “HAK-İŞ olarak IMF’nin Türkiye’den gitmesi için birçok eylemler yaptık. ‘IMF defol’ dedik. IMF’nin yeniden Türkiye’ye gelmesini, Türkiye’nin IMF ile yeni bir anlaşma içine girmesini asla kabul etmiyoruz. IMF demek işsizlik, daha çok zulüm, daha fazla fakirlik demek. Bunu kabul etmediğimizi ifade etmek istiyoruz” dedi.
“Yüksek Enflasyon Dikkate Alınmalı”
Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla çalışma hayatında büyük bir reformun gerçekleştirildiğini ve 1 milyona yakın çalışanın kadro sorununun çözüldüğünü anımsatan Arslan, “Taşeron konusunda önemli bir adımı gerçekleştirdik. Adalet ve Kalkınma Partisi, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Çalışma Bakanımızın gayretleri ile 1 milyona yakın arkadaşımızın kadro sorunu çözüldü” dedi.
Taşeron çalışanların ücret artışları konusunda sorunlar yaşandığına da dikkat çeken Arslan, “Yılbaşı itibariyle kamu sözleşmeleri yapılırken taşerondan kadroya geçen arkadaşlarımızın toplu sözleşmelerinde yüksek enflasyonun dikkate alınarak sözleşmenin yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“ESK Bir An Önce Toplanmalı”
Ekonomik Sosyal Konsey’in 2010 anayasa değişikliği ile bir Anayasal bir kurul haline getirildiğini, ancak 2009 yılından bu yana toplanmadığını anımsatan Arslan, Ekonomik Sosyal Konsey’in bir an önce toplanarak son günlerde yaşanan ekonomik sorunlara ilişkin neler yapılabileceğinin tartışılması gerektiğini söyledi. Arslan, ESK ve Üçlü Danışma Kurulu gibi katılımcı organizasyonların ülkemizin sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını ifade etti.
Arslan, son dönemde ekonomide yaşanan sorunlarla birlikte bazı işverenlerin konkordato ilan ederek işçi çıkardığını ya da işçilerin ücretlerini yeniden masaya yatırma niyetinde olduğuna dikkat çekerek, “Asgari ücret tespitinde işverenlerin korunması konusunda destek olunması konusunda hazırız. Ama bunları istismar eden çok sayıda firmanın konkordato ilan ederek hem işçilerin taleplerinden hem de işçilerden kurtulmak hem de işçilerin ücretlerini yeniden masaya yatırmak niyetinde olan işverenler var. Bunlar iş barışına hizmet etmiyor, bunlar Türkiye’nin geleceğine ciddi yaraların açılmasına sebebiyet verirler. Son işsizlik rakamlarına baktığımızda eylül ayında işsizlik rakamları artmış durumda. Bu dönemlerde işverenlerin daha sağduyulu davranmaları gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kılıçdaroğlu, “İşçilerin Emeklerinin Karşılığını Almalarını İsteriz”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Sayın başkanımız bizleri HAK-İŞ’te kahvaltıda ağırladılar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Sofraları zengindi. Tabi bizim en büyük arzumuz Türkiye’deki bütün sofraların zengin olması” dedi. Sofraları zengin kılan unsurun emek olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Sofraları zengin kılan emektir, alın teridir, çalışmadır, üretmedir. Dolayısıyla Türkiye’de işçiler çalışıp, alınteri döktüğü sürece bütün sofralar zengin olur. İşçi hangi sendikayı tercih ederse etsin o bizim sorumuz değil. Ama işçilerin örgütlenmesini bir güç olmasını, çalışmasını, üretmelerini ve kazanmalarını ve emeklerinin karşılığını almalarını isteriz. Bizim en büyük arzumuz budur” dedi.
CHP’li belediyelerin ve o belediyelere ait şirketlerin tamamında 1 Ocak 2019’dan itibaren asgari ücretin net 2.200 TL olacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Yeni bir belediyeyi kazanırsak, Ocak ile Mart arasındaki 2.200 TL ile belirlenecek asgari ücretin arasındaki farkı da işçilerimize ödeyeceğiz. 2200 TL’nin altındaki bir asgari ücreti kabul etmiyoruz” dedi.
Anayasada işçilerin sendika kurma ve sendikalara üye olma hakları olduğunu ancak Türkiye’de tam tersi yaşandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Kocaeli’de aylardır sendikalı olduğu için işlerine son verilen işçiler var. Bu onların anayasal hakkı” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Taşeron konusunda başkan beyin görüşlerine katılıyorum. Çalışan işçilerin tamamının kadroya alınmasını istiyorum. Türkiye’nin bu ayıptan bir an önce kurtulması lazım. 21 yüzyılda Türkiye’de herkesin sendikası, herkesin işi, aşı, herkesin hak arama talebi olmalıdır. Bizim en büyük arzumuz da budur” diye konuştu.
Kaynak: Hakiş
Yayımlanma Tarihi: 20 Aralık 2018 Perşembe