Avrupa Birliği'nin yüzde 17'si yoksul

Avrupa Birliği'nin yüzde 17'si yoksul

Avrupa genelinde yapılan bir araştırmaya göre Avrupa Birliğinin yüzde 17'sini yoksul kesim oluşturuyor.

Fransa'da yoksulluk üzerine yayınlanan bir rapor ülkede 5 milyon kişinin yoksulluk sınırı altında yaşadığını ve bunlar arasında en kırılgan kesimin gençler olduğunu ortaya koydu.
Rapora göre Fransa'da yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı son 10 yıldır artırıyor. Observatoire tarafından yayınlanan raporda yoksulluk sınırı için 855 Euro ölçü olarak alındı. Bu miktar Fransa'da ortalama gelirin yarısına denk geliyor.

Raporun dikkat çekici noktalarından birisi 2015 yılı verilerine göre ülkede 18 yaşından küçük 1 milyon 700 bin çocuk, bir diğer değişle her 10 çocuktan 1'i yoksulluk sınırı altında olan ailelerde yaşıyor. 30 bin çocuk kalacak yeri olmayan bir ailede büyüyor. Yoksulluk sınırı altında yaşayanların yüzde 84'ünün lise diploması yok.

Türkiye ve AB ülkelerinde yoksulluk
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin TÜİK Ağustos 2017 fiyatlarına göre yaptığı araştırmada Türkiye'de çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 587 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı ise 5 bin 334 TL olarak belirlendi.
Ancak OECD verilerine göre Türkiye'de son 1 yılda yüksek enflasyonla birlikte gıda fiyatlarına yüzde 27.7 zam geldi. Bu durumda analistler Türkiye'de yoksulluk sınırı kapsamının da doğal olarak genişlediğini dile getiriyor.

Eurostat'ın 2016 yılı verilerine göre Avrupa'da yoksulluğun en fazla olduğu ülke yüzde 25,5 ile Sırbistan, birlik üyeleri arasında yoksulluk oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 25,3 ile Romanya. Türkiye 2015 verilerine göre yüzde 22,5 ile Avrupa'da yoksulluğun en fazla olduğu dördüncü ülke. Yoksulluğun en az olduğu ülke ise yüzde 8.8 ile İrlanda.
Dünya Bankası'nın yoksulluk araştırmalarına göre 25 yıl önce günlük kazancı 2 doların altında olan 1,9 milyar aşırı yoksul kişi sayısı 2015'de 730 milyon kişiye düştü. Ülkelerin gelirlerinde yaşanan muazzam artışa rağmen gelir dağılımındaki dengesizlik nedeniyle yoksulluk büyük bir sorun teşkil etmeye devam ediyor.

Kaynak: TimeTurk
 
Yayımlanma Tarihi: 20 Kasım 2018 Salı