Ülker, milyonlara yetecek su tasarrufu yaptı!
Son iki yılda birim üretim başına su tüketimini yüzde 15 azaltarak 2024 yılı için hedeflediği yüzde 30 azaltım hedefinin yarısına ulaşan Ülker, iki yılda 2.1 milyon kişinin günlük su tüketimine denk gelen bir tasarruf sağladı.
Kuruluşunun 80’inci yıldönümüne denk gelen 2024 yılına yönelik sürdürülebilirlik ilke ve hedeflerini açıklayan Ülker, bu konudaki çalışma ve ilerlemeleri anlatan Sürdürülebilirlik Raporu’nun ikincisini yayımladı. Ülker, son 2 yılda birim üretim başına su tüketimini yüzde 15 azaltarak, 2024 yılı için hedeflediği yüzde 30 azaltım hedefinin yarısına ulaştı. Firma, 2 yılda 2.1 milyon kişinin günlük su tüketimine denk gelen bir tasarruf sağladı.
Küresel sürdürülebilirlik endeksinde
Raporda Ülker’in, 2016 yılındaki sürdürülebilirlik çalışmaları ile küresel sürdürülebilirlik endeksi olan FTSE4Good ‘Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’ne girdiğine dikkat çekiliyor. Londra Borsası ve Financial Times’ın ortak sahipliğindeki bağımsız organizasyon FTSE’nin (Financial Times Sustainability lndex) 2016 yılında ilk kez hayata geçirilen “Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi”, şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetim konusundaki performansını ölçüyor. FTSE4Good, sorumlu yatırım yapmaya önem veren kurumların kaynak olarak aldıkları, dünya çapında önemli endekslerden biri olarak kabul görüyor. Ülker, endekse dâhil olan Türkiye’deki birkaç şirketten birisi oldu.
Fireler azalacak
Sürdürülebilirlik hedeflerine giden yolda cesaret verici sonuçlar aldıklarını bildiren Ülker CEO’su Mehmet Tütüncü, 2024 yılına kadar Ülker fabrikalarında “karbon salım artışı” olmadan büyüme, enerji verimliliğini yüzde 25 artırma, ambalaj fire miktarında yüzde 50 azaltım ve esnek ambalajlarda plastik kullanımını yüzde 20 azaltım hedeflediklerini söyledi. CEO Mehmet Tütüncü, şunları kaydetti:
“Enerji verimliliğini yüzde 25 artırma hedefimiz kapsamında 9.3 bin MW enerji tasarrufu gerçekleştirdik. Bu da yaklaşık 1.1 milyon kişinin günlük elektrik tüketimini ifade ediyor. Lojistik alanında yaptığımız araç doluluk oranları, tır kullanımı ve palet verimliliği gibi çalışmalarla sefer sayılarını azalttık. 2014 yılından bu yana fabrikalardan distribütörlerimize yapılan sevkiyatlarda karbon salımını yaklaşık 430 ton azalttık. Böylece, 2015 yılına göre aynı miktarda ürünü 2 milyon km daha az yol yaparak tüketiciye ulaştırdık.
Diğer yandan raporda paylaştığımız ve sürdürülebilirlik hedefleri açısından önemli bir yere sahip olan 6 fabrikamızın elektrik ve doğal gaz tüketim verilerine, uluslararası bağımsız bir denetim şirketi tarafından güvence verildi.”
Kaynak: GıdaHattı
Yayımlanma Tarihi: 25 Temmuz 2017 Salı