Kamu Çerçeve Toplu İş Sözleşmesinde imzalar atıldı
HAK-İŞ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında gerçekleştirilen Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü imzaları atıldı.
Kamuda çalışan işçileri kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve kamuda örgütlü olan sendika başkan ve yöneticileri tarafından imzalandı.
İmza törenine, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Öz Gıda İş'in Genel Başkanı Mehmet Şahin, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, işyerlerinde örgütlü sendikalarımızın genel başkanları, Genel Başkan Yardımcımız Tevfik Ali Hançeroğlu, Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, Ankara Şube Başkanımız Hasan Çiloğlu, Çaykur ve ESK işyeri sendika temsilcilerimiz katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplu iş sözleşmesi protokolü üzerinde çalışırken istenilen ve arzu edilenle gerçekleştirilen arasındaki dengeyi kurabilme gayreti içerisinde çalıştıklarını ifade etti.
Müezzinoğlu, “Toplu iş sözleşmesinin hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Tüm çalışanlarımızın alın terinin bereketlenmesini temenni ediyorum. Kazasız belasız sağlıklı bir çalışma hayatı diliyorum” dedi.
“41 BİN 800 HAK-İŞ ÜYESİNİ İLGİLENDİRİYOR”
İmza töreninde konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 1 Ocak ve 1 Mart için yürürlüğe girecek olan toplu iş sözleşmesinin HAK-İŞ’e bağlı sendikaların yaklaşık olarak 41 bin 800 üyesini kapsadığını belirtti.
“UZLAŞIYLA SONUÇLANDIRILMASINI ÖNEMLİ BULUYORUM”
Arslan, toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin hem ülkemizin içinden geçtiği önemli ve kritik süreç, hem çalışma hayatında ve ekonomide yaşanan belirsizlikler göz önüne alındığında masa başında, uzlaşmayla sonuçlandırılmış olmasını ülkemiz ve çalışma hayatı adına son derece önemli bulduğunu söyledi.
Arslan, “Toplu sözleşme müzakerelerinde taleplerimizin ve beklentilerimizin tamamı gerçekleşmemiş olsa da kamu toplu iş sözleşmesinin çerçevesinin kriz yaşanmadan, herhangi bir olumsuzluk ortaya çıkmadan uzlaşmayla sonuçlandırılmış olmasını çalışma hayatımız adına, emekçiler adına, Türkiye adına önemli bir kazanım olarak görüyoruz” diye konuştu.
“GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİLER İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ”
Konuşmasında taşeron işçilerin ve geçici mevsimlik işçilerin sorunlarına da değinen Arslan, “2014 yılından beri sonuçlandıramadığımız taşeron işçiliği konusu Konfederasyonumuz için en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Kamu çerçeve sözleşmesinin imzalanmasından sonra taşeron işçilerin çerçeve sözleşmelerini de imzalamak istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı yeniden hızlandırıp Yüksek Hakem Kurulu kapısında binlerce işyerinin toplu iş sözleşmesinin daha fazla beklemeden sonuçlandırılması konusunda sayın bakanımızdan destek ve katkı bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Arslan, taşeron işçiliği konusunun nihayete erdirilerek kamuda istihdam edilmesi konusundaki taleplerin önümüzdeki süreçte en üst düzeyde dikkate alınarak bu konunun da Türkiye’nin çalışma hayatındaki gündeminden artık kaldırılmasını ve bu sorunun çözülmesini beklediklerini söyledi.
Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile geçici mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerinin işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda daha da artırılabileceği hususunda bir model üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Arslan, “Bu modelin de hayata geçirilmesi konusunda bakanımızdan destek bekliyoruz” dedi.
Arslan, “Bugün imzaladığımız toplu iş sözleşmesinin HAK-İŞ için, konfederasyonumuz ve bakanlığımız, sendikalarımız, çalışanlarımız, işletmelerimiz, tüm çalışma hayatı ve ülkemiz için hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.
PROTOKOL METNİ İÇİN TIKLAYINIZ
Yayımlanma Tarihi: 12 Temmuz 2017 Çarşamba