Almanya ile ticarette yeni sayfa
Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı Almanya ile yeni bir sayfa açılıyor. Başkan Erdoğan, ABD temaslarının ardından üç günlük Almanya ziyaretine bugün başlıyor. Yüksek ihracat hacmi ve istikrarlı yapısıyla AB’nin lokomoıtifi Almanya ile ticaretin yakın zamanda artması hedefleniyor.
KAAN ZENGİNLİ
Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD temaslarının ardından bugün Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in daveti üzerine Almanya’ya gidiyor. 29 Eylül’e kadar sürecek ziyaret Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası yapacağı ‘ilk devlet ziyareti’ olacak. Yüksek ihracat hacmi ve istikrarlı ekonomisiyle Avrupa’nın lokomotif ülkesi olan Almanya ile ticarette yeni bir sayfa açılması hedefleniyor. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu (14 milyar dolar) Almanya‘ya gerçekleştiriyor. Türkiye ise Almanya’dan 21 milyar dolar civarında ithalat yapıyor.
EN BÜYÜK PARTNERİMİZ
Yine Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımların yüzde 10’undna fazlası Alman şirketler tarafından yapılıyor. Başta otomotiv olmak üzere, gıda, tekstil, inşaat ve turizm alanlarında iki ülkenin sıkı ticaret bağları bulunuyor. Avrupa kıtasında 9 ülkeyle komşu olan Almanya, 357 bin 22 kilometrekarelik yüz ölçümünün yanı sıra, 2 bin 389 kilometre de kıyı şeridine sahip. Jeopolitik konumu sayesinde Almanya adeta Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı pozisyonunda duruyor.
TÜRKİYE'NİN TARİHSEL MÜTTEFİKİ ALMANYA
Soğuk Savaş döneminde Federal Almanya ile ticari, ekonomik ve kültürel ilişkileri yoğun olarak devam ettiren Türkiye, 1960’larda İşgücü Anlaşması imzalayarak, çok sayıda vatandaşını çalışmak için bu ülkeye gönderdi. Tarihsel olarak Türkiye’nin Avrupa’daki müttefiklerinden biri olan Almanya’nın, Türkiye ile siyasi, ekonomik, askeri ve insani boyutları kapsayan çok yönlü ve köklü ilişkileri mevcut. Almanya’daki 19 milyon 258 bin göçmen kökenli arasında yaklaşık 3,5 milyonluk nüfusla Türkiye kökenliler ilk sırada yer alırken ve bu rakam toplam göçmen sayısının yüzde 14’üne karşılık geliyor.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ
Almanya’nın geçen yıl Gayrisafi Yurtiçi Hasılası (GSYH) yüzde 2,9 artarak 3 trilyon 267 milyar avroya ulaşırken kişi başına düşen milli geliri de yaklaşık 40 bin avroya yükseldi. Bu yıl ekonominin yüzde 2 büyümesi bekleniyor. Almanya, yüksek ihracat rakamlarının ve gelişmiş teknolojisinin yanı sıra AB ülkeleri arasında sahip olduğu en düşük işsizlik oranıyla da öne çıkıyor. Bu yılın Temmuz ayı itibariyle Almanya yüzde 3,4 ile Avrupa Birliği’nde en düşük işsizlik oranına ve yaklaşık yüzde 6,1 ile en düşük genç işsiz oranına sahip ülke.
TÜKETİM DÜŞÜYOR
Ülkenin iş gücü 45 milyon. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, 2017 yılında 1 trilyon 279.4 milyar Euro’luk ihracat ve yaklaşık 1 trilyon 35 milyar Euro’luk ithalat ile dış ticaret hacminde rekora ulaştı. Almanya 83 milyon ve 512 milyonluk Avrupa’nın en kalabalık ülkesi. Ülkede yaşayan göçmenler nüfusun yaklaşık yüzde 24’ü. 3 milyon fazla Türk’ün yaşadığı Almanya, bu bakımdan Türkiye’nin en büyük ticari partneri.
Kaynak: Star
Yayımlanma Tarihi: 27 Eylül 2018 Perşembe